کوچ یا کوچینگ، واژه ای است که مطمئنا این روزها زیاد به گوشتان خورده است . احتمالا اولین بار این واژه را در رشته های ورزشی شنیده اید، چرا که واژه کوچینگ به صورت رسمی تا پیش از دهه 1980 میلادی تنها در محیط های ورزشی به کار می رفت. اما امروزه نوع دیگری از کوچینگ نیز وجود دارد که افراد را در حوزههای مختلف رهبری میکند تا به شکوفایی فردی، اجتماعی یا شغلی برسند. در این مقاله روش عقد قرارداد کوچینگ را بررسی میکنیم.
واژه کوچ معادل ها و ترجمه هایی هم دارد که عبارت اند از : رهبر، مربی، معلم، مشاور، استاد، مَستر و … اما نزدیک ترین معادل و معنی مربی و مربیگری می باشد به همین دلیل ترجیح افراد متخصص در این حوزه استفاده دقیق از واژه کوچ یا کوچینگ است.
کوچینگ مدل رهبری آینده و بروزترین علم دنیا در زمینه کسب و کار است. همینطور کوچینگ موثرترین روش برای رشد و توسعه شخص و کسب و کار می باشد.
درواقع کوچینگ ابزاری است که به افراد کمک میکند تا وضعیت موجود خود را بشناسند و به صورت شفاف وضعیت مطلوب خود را انتخاب کنند سپس کوچ با به اشتراک گذاری تجربه و علم خود و همینطور با معرفی ابزار های قدرتمند، مسیر رسیدن به وضعیت مطلوب (هدف) را برای کوچی (مراجع) کوتاه تر می کند که این موضوع باعث میشود مراجع سریع تر به خواسته های خود برسد.
قرارداد کوچینگ :
خیلی از علاقه مندان به این شغلِ آینده دار از من میپرسند روش بستن قرارداد کوچینگ چگونه است به همین دلیل تصمیم گرفتم مقاله ای برای کمک به علاقه مندان به این حوزه ارائه دهم. بستن قرارداد در کسب و کار از حساسیت بالایی برخودار است به همین دلیل باید دقت بالایی را در تنظیم آن داشته باشید. همانطور که در ابتدای این مقاله ذکر کردم قرارداد کوچینگ میتواند در زمینه های مختلف کسبوکار، زندگی شخصی، توسعه فردی و… منعقد شود که تفاوتهایی در تنظیم هر یک از این قرارداد ها وجود د ارد.
من در ادامه این مقاله به بخش های مهم یک قرار داد کوچینگ اشاره می کنم که الهام گرفته از قرارداد های کوچینگِ فدراسیون جهانی کوچینگ (ICF) می باشد و در هر بخش یک مثال شفاف برایتان میزنم. همینطور در پایان، یک نمونه قرارداد آماده در قالب فایل PDF برای بستن قرارداد های کوچینگ ارائه خواهم داد تا در تنظیم آن دغدغه ای نداشته باشید.
بخش اول : عنوان قرارداد
در بخش اول شما باید عنوان قرارداد را ذکر نمایید.
به عنوان مثال اگر قرارداد بیزینس کوچینگ منعقد می کنید باید اینگونه باشد :
عنوان قرارداد
قرارداد همکاری در زمینه بیزینس کوچینگ
بخش دوم : مشخصات طرفین قرارداد
در این بخش شما باید مشخصات فردی کوچ و مراجع را ذکر کنید ، مواردی مانند، نام و نام خانوادگی طرفین، کد ملی ، آدرس، شماره موبایل و … . اگر شما یک تیم کوچینگ و شرکت ثبتی دارید و درحال انعقاد قرارداد با یک سازمان هستید بهتر است نام شرکت و شماره ثبت طرفین هم وارد نمایید. که در این صورت وجود کد ملی طرفین ضروری نمی باشد و تنها ذکر سمت طرفین کافیست.
مثال :
طرفین قرارداد
طرف اول آقای/ خانم ………………… دارای کد ملی ……………………….. آدرس: ……………………………………………………………………………….. تلفن موبایل: …………………….. تلفن ثابت: …………………… که از این پس کوچ نامیده میشود.
طرف دوم آقای/ خانم ………………… دارای کد ملی ……………………….. آدرس: ……………………………………………………………………………….. تلفن موبایل: …………………….. تلفن ثابت: …………………… که از این پس کوچی یا مراجع نامیده میشود.
بخش سوم : تعریف اصطلاح کوچینگ
طبق قراردادهای فدراسیون جهانی کوچینگ (ICF) بعد از معرفی طرفین، از آنجایی که این قرارداد یک قرارداد جدید محسوب میشود بهتر است که تمام نکات قابل تعریف را در قرارداد ذکر کنیم تا ابهامی باقی نماند.
مثال :
کوچینگ چیست ؟
کوچینگ یک مشارکت دو طرفه (که به عنوان یک اتحاد و همبستگی شناخته میشود نه یک شراکت تجاری قانونی) بین مربی و مراجعه کننده که در طی یک پروسه ی محرک ذهن و خلاقانه که این پروسه به مراجعه کننده این انگیزه را میدهد که توانایی های شخصی و حرفه ای خود را به حداکثر برساند. این برنامه به این منظور طراحی شده است که خلاقیت/پیشرفت اهداف حرفه ای، شخصی و تجاری را تسهیل کند و برنامه/استراتژی خاصی را برای رسیدن به آن اهداف به وجود آورد.
بخش چهارم : زمان قرارداد
یکی از مهم ترین بخش های هر قراردادی تعیین زمان قرارداد است که طرفین با یکدیگر توافق کرده اند.
مثال :
مدت زمان قرارداد
این قرارداد کوچینگ از تاریخ …/…/… تا تاریخ …/…/… به مدت ……………..ماه/سال معتبر است.
بخش پنجم : مبلغ قرارداد
در این بخش هزینه جلسات کوچینگ را وارد می نمایید و در صورتی که توافقی مبنی بر پرداخت ماهانه با مراجع انجام داده اید باید شرایط پرداخت را در اینجا ذکر کنید.
مثال :
مبلغ قرارداد
مبلغ این قرارداد برابر است با : ………………………. ریال
مبلغ پیش پرداخت این قرارداد ………………… ریال است و مابقی در ……… ماه و تاریخ …………………. و……………………. و ……………………. به شماره حساب : ……………………….. یا شماره کارت …………………………..یا شماره شبای :……………………………………………………. به نام: ……………………پرداخت خواهد شد.
بخش ششم : برنامه ریزی
در این بخش زمان و روز جلسات حضوری و آنلاین(تلفنی) را باید مشخص کنید.(مدت زمان جلسه بر اساس توافق طرفین مشخص می شود مثلا جلسات ۳۰،۴۵،۶۰،۹۰،۱۲۰ دقیقه ای).ضمنا اگر قبل از شروع تاریخ و امضای قرارداد این مقادیر تغییر کرد، تفاوت هزینه باید پرداخته شود.
سند بازپرداخت در اینجا و در این بند از این قرارداد به این گونه بیان میشود: برگه و سند بازپرداخت مربی الحاق شود.
زمان و محل برگذاری جلسات کوچینگ از طرف مربی و مراجعه کننده به صورت توافقی مشخص می شود. اگر مربی و مراجع بنا به هر دلیلی نمی توانستند در جلسه حضور داشته باشند موظفند تا قبل از برگذاری جلسه این موضوع را به یکدیگر اطلاع دهند.
مثال :
برنامه ریزی
این جلسات از تاریخ انعقاد در روز های …………….. هر هفته به مدت ……… دقیقه برگزار خواهد شد .
بخش هفتم : تعهدات طرفین
در اینجا هر تعهدی که کوچ و مراجع نسبت به یکدیگر دارند باید به صورت شفاف ذکر شود تا از انتظارات خارج از وظیفه ی طرفین جلوگیری شود و همینطور طرفین به تعهدات خود بصورت رسمی و قانونی وفادار و متعهد باشند.
مهمترین تعهد یک کوچ این است که استانداردهای علمی و اجرایی فدراسیون بینالمللی کوچینگ را رعایت کرده و در طول جلسات کوچینگ، مهارت ها و تخصص های خودش را به خوبی در اختیار مراجعه کننده بگذارد . در بخش مراجع باید این موضوع قید شود که تعهد کوچ صرفا در حدود ارائه مشاوره و راهبری است و کوچ وظیفه ی دیگری برای حل مشکلات مراجع مانند مشکلات خانوادگی، درمان اختلالات روانی و… را ندارد. تعهد به تعداد جلسات و همچنین پرداخت مبلغ قرارداد نیز از دیگر تعهدات مراجع محسوب میشود.
مثال :
تعهدات کوچ
الف) مربی متعهد میشود که اخلاقیات و استاندارهای مورد توافق در فدراسیون بین المللی کوچینگ (ICF) را حفظ کند. مواردی همچون، تعهد، درستی، صداقت و بسیاری از موارد اینچنینی.
ب) مربی متعهد میشود بین جلسات برنامه ریزی شده که با مراجع توافق کرده است از طریق ایمیل و تلفن در دسترس باشد تا در صورت لزوم مشکل فورس مراجع را حل کند.
پ) مربی متعهد میشود زمان های از دست رفته جلسات را برای مراجعه کننده ذخیره کند تا در زمان مناسب جلسه از دست رفته را مجدد برگزار کنند.
ت) مراجع می تواند هر زمان که تمایل به ادامه اجراء فرایند کوچینگ نداشت با توافق کوچ به این همکاری خاتمه دهد و از ادامه آن جلوگیری کند.
تعهدات مراجع
الف) شخص مراجعه کننده باید بداند که کوچینگ پروسه ای جامع و وسیع است که ممکن است به شغل، شرایط مالی، سلامت، روابط، تحصیلات و تفریحات ورود پیدا کند. مراجعه کننده موافقت میکند که تصمیم گیری چگونگی رویارویی با مشکلات، ترکیب اصول کوچینگ در قسمت های مورد نظر و اجرا کردن این انتخابات صرفا با مسئولیت خود شخص مراجعه کننده است.
ب) مراجعه کننده باید بداند که کوچینگ شامل تشخیص و درمان اختلالات روانی شخص نمیشود، همانگونه که در انجمن روان پزشکان آمریکا مطرح شده است و اینکه کوچینگ به هیچ عنوان جای گزینی برای مشاوره، رواندرمانی، روانکاوی، مراقبت های سلامت روان، سوءمصرف از مواد و سایر مشاوره های حرفه ای توسط افراد حرفه ای قانونی و پزشکی و سایر افراد حرفه ای نیست و این وظیفه شخص مراجعه کننده است که در صورت نیاز به راهنمایی مستقل این افراد حرفه ای، دنبال آن بگردند. اگر به طور همزمان شخصی تحت درمان و مراقبت یک متخصص سلامت روان باشد، به شدت پیشنهاد میشود که شخص مراجعه کننده سریعا روان درمان خود را در جریان و چند و چون رابطه کوچینگ قرار دهد.
پ)مراجعه کننده متوجه این موضوع است که به منظور پیشرفت رابطه کوچینگ، صداقت را رعایت کند، در مقابل بازخورد و کمک های مربی منعطف برخورد کند و زمان و انرژی مورد نیاز برای شرکت در برنامه های کوچینگ را به وجود آورد.
ت) مراجع متعهد می شود در جهت همکاری با کوچ هرگونه اطلاعات سازمان (اسناد و مدارک، گزارشات و سایر مسائل و مشکلات مراجعه کننده) را جهت تحلیل درست و شفاف صادقانه در اختیار کوچ قرار دهد و چیزی را از او مخفی نکند.
ث) مراجعه کننده صرفا در قبال ساخت و پیاده سازی سلامت، تصمیمات، انتخابات، اعمال و نتایج فیزیکی، روانی و احساسی خود که در نتیجه روابط کوچینگ به وجود می آیند و مطالبات و اثرات متقابل آن با مربی مسئول است. بدین ترتیب مراجعه کننده قبول میکند که مربی هیچ گونه مسئولیتی در مقابل هیچ عمل و تنبلی و رکود شخص مراجعه کننده و همینطور در مقابل هر نتیجه مستقیم و غیر مستقیم خدمات ارائه شده از طرف شخص مربی ندارد و نخواهد داشت. شخص مراجعه کننده متوجه این موضوع است که کوچینگ، رواندرمانی نیست و در شرایطی که به آن نیاز است جایگزین رواندرمانی نمیشود، و از هیچگونه بیماری و یا اختلال روانی جلوگیری نکرده و آن را درمان نکرده و بهبود نمیبخشد.
تعهدات طرفین
الف) جز هرآنچه به طور صریح در این قرارداد ارائه شد، مربی هیچگونه گارانتی، مسئولیت و ضمانتی از نوع درونی، بیانی و ضمنی در قبال خدمات کوچینگ که مورد مذاکره بوده و مورد توافق واقع شده و آنچه که ارائه شده ندارد. تحت هیچ شرایطی مربی نمیتواند در قبال آسیب های خاص، غیر مستقیم و دارای عواقب مراجعه کننده مسئول باشد. علیرغم خرابی هایی که مراجعه کننده باید متحمل شود، تمامی مسئولیت های مربی تحت این قرارداد و راه درمانی خاص مراجعه کننده، طبق مقدار هزینه ای که مراجعه کننده واقعا در قبال تمامی خدمات کوچینگ ارائه شده و زمان ها و تاریخ های مشخص برای جلسات پرداخته شده، محدود میشود.
بخش هشتم : حل اختلاف
در این بخش اشاره می کنید به این موضوع که درصورت به وجودآمدن اختلاف بین طرفین چگونه قرار است موضوع حل شود.
مثال:
حل اختلاف
اگر در این قرارداد اختلافی به وجود آید که با رضایت متقابل حل نشود، مربی و مراجعه کننده توافق میکنند که با عهدی پاک سعی کنند تا زمانی که اعلان داده شود (میزان مشخصی از زمان مثلا ۳۰ روز) میانجی گری کنند. اگر اختلاف حل نشد، در مراحل قضایی و قانونی، طرف مقصر مکلف به پرداخت حق وکیل مدافعه و هزینه های دادگاه برای طرف دیگر میشود.
بخش نهم : محرمانه بودن
در این بخش باید ذکر شود که مربی تمام اطلاعات مراجع را (چه کلامی چه در قالب سند) محرمانه میداند و حق فاحش آن را درصورت عدم رضایت کتبی مراجع ندارد.
مثال :
محرمانه بودن
مربی متعهد میشود که بدون اجازه کتبی مراجعه کننده هیچ اطلاعاتی را از وی فاش نکند. مربی نمیتواند بدون اجازه کتبی مراجعه کننده به عنوان یک مرجع و رفرنس به نام وی رجوع کرده و آن را بازگو کند.
بخش دهم (بخش آخر) : نوشتن بند های قرارداد جهت داشتن اعتبار
با توجه به این که شما باید دو نسخه از قرارداد را پرینت بگیرید(یک نسخه برای مراجع و یک نسخه برای کوچ) بنابراین جهت جلوگیری از سوء استفاده هر یک از طرفین باید تعداد ماده و نسخه های معتبر این قرارداد را در اینجا ذکر کنید. در انتها نام کوچ در سمت راست و نام مراجع را در سمت چپ قرارداد به همراه تاریخ جهت مهر و امضاء طرفین قرار می دهید.
لطفا دو نسخه از این قرارداد پرینت گرفته شود تا طرفین آن را امضاء کنند و یکی از نسخه هها را قبل از اولین جلسه برنامه ریزی شده کوچینگ به مراجعه کننده تحویل دهید و یک نسخه را برای ثبت در سوابق کوچینگ خود نگه داری کنید.
مثال :
نسخه قرارداد با اعتبار
این قرارداد در ……….ماده و دونسخه تنظیم گردیده که هریک حکم واحد را دارد و طرفین با امضاء آن ملزم به رعایت مفاد آن می باشند.
اطلاعیه و سلب مسئولیت بیزینس کوچ صابر اسکندری در مورد نمونه قرارداد ارائه شده توسط خود
من این قرارداد را با مطالعه و الهام گرفتن از نمونه قراردادی که در سایت فداراسیون جهانی کوچینگ (ICF) بود برای شما علاقه مندان و فعالین در حوزه بیزینس کوچینگ آماده کرده ام.
فدراسیون جهانی کوچینگ ICF در سایت خود اعلام کرد فرمی که در سایت خود قرارداده، فقط به عنوان یک نمونه قرارداد از طرف ICF در دسترس قرار گرفته است تا شما با ملاحظات لازم جهت نوشتن یک قرارداد کوچینگ آشنا شوید. تا بتوانید قراردادی مناسب جهت ایجاد روابط قانونی بین خود و مراجعه کننده ارائه دهید.
این نمونه فقط به منظور هدایت و راهنمایی به وجود آمده است. شما میتوانید موارد و ماده های استاندارد دیگری پیدا کنید که تعدادی از قسمت های مهم این رابطه را برای مراقب از شما و مراجعه کننده هایتان دربر بگیرد. زمانی که نسخه مربوط به خودتان را طراحی نمودید، توصیه میشود که این نمونه را با مشاور حقوقی خود جهت طراحی و تدوین محتوای بهتر مرور کنید.
ICF این نمونه قرارداد کوچینگ خود را بدون هیچگونه ضمانت و گارانتی “همانگونه که هست” در دسترس قرار داده است. همچنین ICF هرگونه مسئولیتی را در قبال کسانی که ادعا می کنند در نتیجه استفاده از این نمونه قرارداد خسارت و یا خرابی ای به وجود آورده اند رد می کند.
آخرین نظرات