واژه کوچینگ به صورت رسمی تا پیش از دهه 1980 میلادی، تنها در محیط های ورزشی بکار گرفته می شد. امروزه دیگر کمتر کسی است که کلمه کوچینگ به گوشش نخورده باشد. این رویکرد روانشناسانه امروزه به عنوان یکی از کاربردیترین روشها برای بهبود وضعیت افراد و کسب و کارها شناخته میشود. کوچینگ یکی از موثرترین روش ها برای رشد توسعه فردی و توسعه کسب و کار است. در سال 1974 آقای تیموتی گَلوِی (Timothy Gallwey) کتابی تحت عنوان بازی درونی تنیس یا The laner game of tennis نوشت که به طرز قابل توجهی اثر عمیقی در توسعه کوچینگ جهان داشت. همچنین در دهه 80 آقای توماس جی لِئونارد، در شکل گیری و توسعه کوچینگ و انواع کوچینگ به معنای واقعی نقش به سزایی را ایفاد کرد.
هدف اصلی کوچینگ از بین بردن شکاف بین پتانسیل و عملکرد شخص می باشد. کوچینگ معمولاً به نگرشها، رفتارها، مهارتها و دانش و همچنین اهداف و آرزوهای شغلی میپردازد. کوچینگ انواع مختلفی دارد و در موقعیت های متفاوتی بکار گرفته می شود. در این مقاله به انواع کوچینگ می پردازیم و کاربرد های هر یک را بررسی می کنیم.
به طور کلی کوچینگ به دو دسته لایف کوچینگ و بیزینس کوچینگ تقسیم می شود.
لایف کوچینگ و انواع آن:
لایف کوچینگ مادر همه کوچینگ ها است. اولین و جامع ترین نوع کوچینگ، لایف کوچینگ است. لایف کوچینگ، تمامی جنبههای درونی و بیرونی زندگی فرد را شامل می شود؛ میتوان گفت که لایف کوچینگ مادر تمامی کوچینگها است.
لایف کوچینگ به فرد کمک میکند تا درزندگی شخصی از وضعیت موجود به وضعیت مطلوب خود برسید.
کوچینگ فردی / Individual coaching
کوچینگ فردی یکی از شاخه های لایف کوچینگ است و به افراد کمک می کند تا اهداف شخصی زندگی خود را پیدا کنند. تمرکز بیشترکوچینگ فردی، روی مسائل درونی شخص است.
کوچینگ تحصیلی / Educational coaching
این نوع کوچینگ به دانش آموزان و دانشجویان کمک می کند تا اهداف خود را مشخص کنند و برای آینده تحصیلی خود برنامه ریزی کنند.
کوچینگ سلامت / Health coaching
کوچ های سلامت به مراجع های خود کمک می کنند تا از نظر جسمی و روانی مشکلات خود را شناسایی کنند و با کمک توانایی های درونی، راه حل های مشکلات خود را پیدا کنند.
کوچینگ توانمندسازی / Empowerment coaching
کوچینگ توانمند سازی فرایندی است که رهبران سازمان ها با در نظر گرفتن دانش، مهارت و انگیزه کارکنان، عملکردشان را افزایش دهند.
کوچینگ رشد معنوی / Coaching spiritual growth
کوچ هایی که در این زمینه فعالیت دارند به شما کمک می کنند تا به درجات بالاتر و عمیق تری از معنویت دست پیدا کنید.
کوچینگ رابطه / Relationship coaching
کوچ های رابطه، به دو یا چند نفر کمک می کنند تا افراد برای تشکیل و تغییر روابط خود به خوبی عمل کنند. این نوع جلسات می تواند موضوع کاری، فردی و… باشد.
کوچینگ زوجین / Couples coaching
کوچ هایی که در این حوزه فعالیت می کنند، هدفشان بهبود روابط زوجین است.در این فرایند کوچ با گوش دادن به مشکلات و توجه کردن به نیاز ها و خواسته های زوج ها کاری می کنند تا افراد در مسیر بهتری برای پیش بردن روابط شان قدم بر دارند. کوچ ها در هر زمینه ایی که فعالیت میکنند با سوالات قدرتمند خود تمامی ابهامات را برای افراد رفع می کنند.
کوچینگ موفقیت / Success coaching
کوچ های موفقیت به اشخاص کمک می کنند تا زودتر به اهدافشان برسند، تفاوت کوچینگ موفقیت با سایر کوچینگ ها این است که مراجعین (کوچی ها) اهداف خود را از قبل تعیین کرده اند.
کوچینگ اعتماد به نفس / Coaching confidence
افرادی که در زندگی شخصی و کسب و کار خود اعتماد بنفس پایینی دارند از کوچ های تخصصی اعتماد بنفس و توسعه فردی کمک می گیرند.
مربیان به این نوع افراد کمک می کنند تا در زندگی، به فردی با اقتدار و قاطع تبدیل شوند و کسب و کار خود را توسعه دهند.
کوچینگ شادی / Happiness coaching
واینر ها معمولا در این زمینه فعالیت می کنند و به افراد انگیزه و احساس شادی را منتقل می کنند.
کوچینگ سلامت روان / Mental health coaching
همه ی ما گاهی اوقات از نظر جسمی و چه روحی خسته می شویم و بی حوصله کارهایمان را انجام می دهیم.
در این مواقع تمایل داریم با یک شخص صحبت کنیم و برای رها شدن از مشکلات به شنیده شدن و پیش داوری نیاز داریم که این فرایند، از طریق کوچینگ سلامت امکان پذیر است.
بیزینس کوچینگ و انواع آن:
یکی از ابزار ها و رویکرد هایی که می تواند به مدیران و صاحبان کسب و کار ها کمک کند تا مشارکت در کسب و کار و بهره وری کارکنانش را افزایش دهد بیزینس کوچینگ است. کوچینگ افراد و کسب و کار ها را از خوب به عالی می رساند.
کوچینگ رهبری / Leading coaching
کوچ های رهبری به افرادی که در سازمان ها مسئولیت رهبری را به عهده می گیرند کمک می کند تا در مسیر درست قرار بگیرند و بخش های کلیدی رهبری و مسئولیت های مهم آن ها را مشخص می کند.
کوچینگ اجرایی / Executive coaching
این نوع کوچینگ به منظور ارتقاء مدیران اجرایی، برای رشد و توسعه مهارت های جدید و توسعه عملکرد صورت می گیرد. کوچینگ مدیران اجرایی در بیشتر مواقع توسط کوچ های بیرون از سازمان ها در مدت زمان و تعداد جلساتی که خود اشخاص تعیین می کنند برگزار می شوند.
کوچینگ سازمانی / Organizational coaching
مربی در این فرآیند، اهداف و ارزش های سازمان را به عنوان چشم اندازی برای آینده سازمان، مشخص می کند. سپس با ارائه راهکارها به مدیران و کارکنان کمک می کند تا در مسیری کم خطر و مطمئن، به اهداف خود دست پیدا کنند.
کوچینگ عملکرد / Performance coaching
کوچ هایی که در زمینه عملکرد فعالیت دارند، به افراد و کارمندان در هر سطحی که هستند کمک می کنند تا عملکرد ها، استعداد ها و همینطور توانایی های خود را شناسایی کنند تا در کار شان پیشرفت چشم گیری داشته باشند.
کوچینگ شغلی / Job coaching
کوچ های شغلی با افراد بصورت گروهی فعالیت می کنند و آنچه از شغل خود می خواهند را بیان می کنند و بعد از تصمیم گیری، برای رسیدن به اهداف شغلی در کنار هدف های دیگر زندگی خود دست به اقدام میزنند.
کوچینگ فروش / Sales coaching
مربی یا کوچ فروش آموزش های های لازم برای فروش را در اختیار افراد می گذارد، هم چنین اعتماد به نفس را در نماینده های فروش سازمان افزایش می دهد.
کوچ برای تیم فروش خود از تجربه های فروش خودش صحبت می کند و نقاط کور را برای افراد روشن می کند. شما به عنوان یک کوچ نباید رازی را برای تیم فروش خود پنهان نگه دارید.
کوچینگ کارکنان / Staff coaching
کوچینگ کارکنان عموما توسط سازمان ها جذب می شوند تا عملکرد و بهره وری کارکنان سازمان را به بالاترین سطح خود برسانند.
کوچینگ مهارت / Coaching skills
در این نوع کوچینگ، کوچ به مراجع (کوچی) کمک می کند تا مهارت هایی را در خود ایجاده کرده و اگر مهارتی دارد، آن مهارت را ارتقاء دهد.
کوچینگ به سه مهارت کلیدی و پایه ای نیاز دارد؛ گوش شنوا، سوالات قدرتمند، بازخوردگیری.
بطور کلی کوچینگ به دو دسته تقسیم می شود:
کوچینگ داخلی (Internal Coaching)
کوچینگ داخلی به این معناست که شما یک فرد را در جایگاه کوچ در سازمان خود استخدام می کنید تا برنامه را به صورت حضوری اجرایی کند.
کوچینگ خارجی (External Coaching)
در این نوع کوچینگ، کوچ به تنهایی در سازمان فعالیت نمی کند، بلکه برنامه های خود را به صورت جلساتی مشخص در سازمان پیش می برد.
پیشنهاد میکنیم برای کسب اطلاعات بیشتر مقالات درک صحیح معنی کوچینگ ، نحوه عقد قرارداد کوچینگ و کوچینگ پرسونال برندینگ را مطالعه کنید .
آخرین نظرات